Tippek a konyhai polcok és fiókok elrendezéséhez
Ha az összes konyhai polc, fiók és minden egyéb berendezési elem a helyére kerül, a konyhai teendők sokkal élvezetesebbé tehetők!
Az ergonómia ma már az élet minden területén nagy szerepet kap, a konyhában is arra törekszünk, hogy a munkavégzés hatékony, mégis abszolút kényelmes legyen. Az ergonomikus konyha kialakítása nem feltétlenül jelent nagy költséget. Jól megválasztott konyhai berendezésekkel, jó elrendezéssel és néhány egyszerű trükkel máris elérhetjük, hogy a helyiség minden szempontból minket szolgáljon, de mégis hogyan csináljuk mindezt? Ezt a témát fogjuk most körüljárni.
Hogyan rendezzük el a konyhai bútorokat?
A szekrények, konyhai polcok és különféle fiókos megoldások elrendezése adja az alapokat, és bár sokat számít a helyiség mérete, okos tervezéssel nagyszerű dolgokat lehet kihozni egy szerényebb méretekkel rendelkező konyhából is. Nézzünk is meg néhány egyszerű lehetőséget, melyek bemutatják, hogyan lehet elrendezni a berendezéseket úgy, hogy az eredmény egy jól használható, igazán modern konyha legyen:
- Egysoros konyha: Ez az elrendezés a legegyszerűbb és egyben leggazdaságosabb megoldás, melynél a bútorok egyetlen sorban helyezkednek el, így a munkafolyamatok viszonylag rövidek és az egész teljesen letisztult hatást kelt.
- Kétsoros konyha: Ez az elrendezés elsősorban nagyobb konyhákba ajánlott, ahol a hely lehetővé teszi, hogy a bútorok két sorban helyezkedjenek el. Az előnye, hogy kevesebbet kell mozogni, így a konyhai munka hatékonyabbá tehető.
- L alakú konyha: Ez az elrendezés akár kisebb helyiségekben is megállja a helyét, csak ügyesen kell kihasználni a rendelkezésre álló teret. Mivel itt a bútorok L alakban helyezkednek el, a munkafolyamatok során minden konyhai eszköz könnyen elérhető.
- U alakú konyha: Ez az elrendezés a legkényelmesebb megoldás, ami tiszta funkcionalitásra épül. A berendezések U alakban helyezkednek el, ami nagyobb helyet feltételez, viszont meglehetősen hatékonnyá teszi a munkát.
Ne feledjük a technológiai sorrendet!
A konyha berendezése során fontos figyelembe venni a technológiai sorrendet, azaz úgy kell elrendezni a sütés-főzés berendezéseit, hogy a lehető legkevesebbet kelljen mozogni és bármit is csinálunk, ne kelljen lemondanunk a kényelmes testtartásról. Ez egyfelől csökkenti a fizikai megterhelést és a sérülések kockázatát, másfelől növeli a főzés élményét, vagyis egyszerűen szerethető helyiséggé varázsolja a konyhát.
A hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató helyének megválasztásakor ügyeljünk tehát arra, hogy könnyen hozzáférjünk az alapanyagokhoz, ne kelljen sokat mozogni a finomságokkal megpakolt edényekkel és a szennyest is egy mozdulattal a helyére tehessük. Ha a helyiség adottságai miatt nehezen boldogulunk, akár valamelyik online elérhető tervezőprogramot is segítségül hívhatjuk, ehhez csupán a pontos méreteket kell tudnunk.
Néhány extra tipp az ergonomikus konyha kialakításához
- Ergonómiai szempontból a munkapult helyes magasságának beállítása az egyik legfontosabb teendőnk. Általánosságban elmondható, hogy a munkalap magassága 85-95 cm között szokott mozogni, de mindig a testmagasság a döntő.
- A felső szekrények magasságát szintén úgy állítsuk be, hogy az ott tárolt konyhai eszközök könnyen elérhetőek legyenek. Ha a belmagasság engedi, kihasználhatjuk az extra helyet, de csak a ritkán használt holmit tegyük igazán magasra.
- A munkafelületek és a gépek közelében mindig hagyjunk elegendő helyet, hogy kényelmesen tudjunk mozogni, így lesz könnyen használható a konyha még akkor is, ha az a kis alapterület miatt elsőre szűkösnek hat.
Önnek megvannak már a tervei? Ha hiányzik valami, nézzen szét kínálatunkban, melyben konyhai fiókok és polcok, mosogatók és számos egyéb praktikus megoldás sorakozik!